Domotica

Wat is het verschil met klassieke domotica zoals KNX?

Klassieke domoticasystemen zijn voorzien van voorgebakken programmeerbare functionaliteit die je via selecties aan elkaar kunt knopen. Je stelt er bijvoorbeeld mee in dat een schakelactor voor een bepaalde tijd ingeschakeld wordt als een bewegingsmelder beweging detecteert. Een plc is af-fabriek een dom apparaat dat niets anders kan dan de status van de aangesloten inputs en outputs lezen. Domotica dmv PLC geeft een enorme flexibiliteit aan jouw domotica systeem, het laat toe om bijvoorbeeld beregeningssystemen, waterputten, weerstations, enz. te integreren in jouw domotica systeem. 

 
Een ander belangrijk verschil is dat veel klassieke domotica systemen een bustopologie hebben. Bij een plc leg je altijd alle kabels in stervorm centraal naar de plc. Met behulp van buskoppelaars is het overigens wel mogelijk om op een andere plek uitbreidingsmodules op te hangen maar de kabels zullen dan daar opnieuw stervormig naar de buskoppelaar met uitbreidingsmodules aangelegd moeten worden.

– Plc’s zijn gemaakt voor industriële toepassingen en dus betrouwbaar.

– Er is geen voorgebakken functionaliteit aanwezig die je kan beperken.

– Plc’s zijn schaalbaar en geschikt voor grote installaties.

– De kosten van de digitale in- en uitgangen zijn laag. 

– Omdat de aansturing van een relais en het relais zelf uit verschillende componenten bestaan kun je die bij een defect individueel vervangen ipv dat je bijvoorbeeld een meervoudige knx-schakelactor moet vervangen.

– Je hebt alle vrijheid om per indivueel apparaat de meest geschikte oplossing te kiezen. Heb je bijvoorbeeld een led-voeding met een hoge inschakelstroom die moeizaam geschakeld kan worden met een mechanisch relais dan neem je voor deze uitgang gewoon een solid state relais.

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE